BLOG
Ana Sayfa / Blog / Akead, dünyaya yazılım üretiyor
29 EYL

Akead, dünyaya yazılım üretiyor

Öncelikle Akead’ın kuruluş ve Türkiye’ye giriş hikâyesinden bahsedebilir misiniz?
Akead, 2002 yılında gurbetçi 2 mühendis arkadaşın girişimiyle kuruldu. Ailelerimiz Fransa’ya Anadolu gurbetçisi olarak gelmiş. Arkadaşımla birlikte okul yıllarımız anaokulundan üniversiteye kadar hep Fransa’da geçti. Üniversiteyi bitirdikten sonra Fransa’nın Strazburg kentinde iyi konumlarda iş hayatına atıldık. Zaman içerisinde ailelerimiz tanıştı. Bir gün sohbet ederken bir şirket kurma fikri gelişti ve bu fikir hızla şirkete dönüştü. İlk yıllarımızda bir tur şirketine özel yazılım çözümü yapıp sattık. Sonra ticari şirketlere Türkiye’deki gibi ön muhasebe ve operasyon yazılımları üretmeye başladık. Satışlar arttıkça, gelen piyasa talepleri bizi mağaza kanalına yöneltti. Böylece pos çözümümüz de gelişmiş oldu. Bu arada da Fransa’da ismimiz duyulmaya başlarken, ürünlerimize olan talepler de artmaya başlamıştı. Hal böyle olunca, hedef kitlemizi genişletmeye karar verip diğer ülkelere yöneldik. Almanya, Hollanda, İngiltere derken çözümlerimiz Afrika’ya kadar ulaşmış oldu. Bir gün Fransız ekonomi haberlerini okurken yatırımcılara Türkiye’ye yatırım yapın çağrısı haberi dikkatimizi çekti. Bunun üzerine ortağımla birlikte uzun uzun konuştuk, artık öz vatanımızda var olmak fikri ve isteğiyle yoğrulmaya başladık. Ülkemizin potansiyelini öğrenmek üzere bir elemanımızı Türkiye’ye keşfe gönderdik. Analiz çalışmalarımız 2 yıl sürdü ve 2008 yılında Türkiye ofisimizi açtık. Bununla beraber Türkiye’yi merkez ofisimiz haline getirdik ve şimdi Avrupa ve Afrika’ya Türkiye’den yazılım ihraç ediyoruz.

Akead’ın sunduğu çözümler ve hizmetler neler öğrenebilir miyiz? Perakende kanalına dair nasıl çalışmalar yürütüyorsunuz?
Akead Yazılım, Akead BS ve Akead Pos olmak üzere iki başlıkta çözüm sunuyor. Ticari işletmeler ve mağaza kanalında Avrupa’daki birikimimizi Türkiye’ye getirdik. Tabi bazı farklılıkları da ülkemize özel olarak sunuyoruz. Şöyle ki; bizim programımızda cari hesap yok “müşteri” var, malzeme yok “ürün” var. Bizde yıl kapama yalnız muhasebe kayıtlarında var. Ayrıca, müşteri ve ürün kayıtlarında tüm geçmişi izlemek de mümkün. Firmalar için müşteri ve ürün temel yapı taşıdır. Ekranlarımızda sizi öncelikli olarak muhasebe ekranı karşılamaz ve hatta farklı olarak kullanıcı ekranları özelleştirilebilir. Ayrıca ekranlar sade ve basit bir dizayna da sahip. Özellikle pos kasa ekranlarımız dokunmatik ve pratik bir kullanıma sahip. Yaptığımız her hareketimizi bize gelen talepler doğrultusunda oluşturduk. Özetle söylememiz gerekirse, yazılımımız kullanıcının karşısında değil yanında. Sunduğumuz çözümler modüler yapıda. Firmalar, zengin bir içerikle karşılaşmalarına rağmen sıkıcı muhasebe işlemleri ile uğraşmazlar, onlar hareketlerini yaparken muhasebe arka tarafta kendiliğinden oluşur. Kullanıcılar, işlerini yaparken aynı zamanda muhasebe bürosu gibi çalışmaz. Yani operasyonda çalışanların muhasebe uzmanı olmalarına gerek de yoktur aslında. Sistemde satış, pazarlama, sevkiyat bölümleri de, muhasebe bölümü de kendi işini yapar. Böylece herkes kendi işinden sorumlu olmuş olur. Türkiye’de mağaza kanalında çıkan yeni yasalarla ticari hayat yeniden düzenlendi. Yapılan düzenlemeler sonucu e-fatura, e-defter, EFT-POS ödeme kaydedici cihazlar ile biz de çözümlerimizi zenginleştirdik. Yakında e-ticaret çözümümüzü de sektöre sunacağız. Tabi sıcak satış, aktif pazarlama, CRM gibi ürünlerimiz de yolda. Kısacası firmalar için ürünlerimizi zenginleştirmeye devam edeceğiz.

“Yazılım sektörünün önü çok açık”

Akead Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını nasıl yürütüyor?
Geri bildirime çok önem veriyoruz. Çözümlerimizi kullanan kullanıcılardan da gördüklerini bize bildirmelerini istiyoruz. Firmalara, sizin adınıza biz geliştirdik demiyoruz, bu ürün hepimizin diyoruz. Bu durum bize göre çok önemli bir inovasyon çalışması. Biz yazıyoruz, kullanıcılarımız geliştiriyor. Akead için rahatlıkla kullanıcı dostu bir yazılımdır diyebiliyoruz. Bunun yanı sıra Ar-Ge faaliyetlerimizi daha iyi yürütmek üzere İstanbul Teknik Üniversitesi Arı Teknokent’den de bir yer aldık. Üniversite desteğinin öneminin bilincinde olarak yaptığımız çalışmalarda gençlerimizin istihdam gücünden yararlandık. Şimdi daha bir enerji doluyuz, dünyaya yazılım üretmenin gururunu yaşıyoruz.

Türkiye’yi farklı bir göz olarak değerlendirecek olsanız neler söyleyebilirsiniz? Sektör Türkiye’de ne durumda?
Türkiye’de yazılım sektörü geriden geldi ama önü çok açık. Büyüyen Türkiye’nin sektörleri de aynı oranda büyüyecektir. Doğal olan da bunu gerektirir. Örneğin mağaza kanalında Türkiye’nin Avrupa’dan ileride olduğunu bile söyleyebiliriz. Ödeme kaydedici cihazlar, Türkiye’de Avrupa’dan daha önce çalışmaya başladı. Özetle, Türkiye’de tüm sektörler emin adımlarla ilerliyor. Çin ile rekabet üretim şirketlerini zorluyor fakat hizmet sektörü öyle değil. Eğitimli ve birikimli olan firmalar kazanıyor. Bu firmalar aynı zamanda devlet desteklerinden de faydalanırsa ülkeye döviz girmesine de faydada bulunacaktır. Türkiye’nin en büyük sıkıntısı finansman… Bu da ancak dünyayla entegre olunarak aşılabilir. Yeter ki Türkiye dünyayı bir pazar olarak görsün. Yatırım yapılan bir ülke olmak çok güzel ama bunun bir bedeli var, sen de dünyaya açılacaksın.

Türkiye pazarında nasıl bir yere sahip olmak istiyor Akead? Hedefleri, planlamaları neler öğrenebilir miyiz?
Her yazılımın bir hikâyesi, bir çıkış noktası vardır. Türkiye’deki birçok yazılımın çıkış noktasını muhasebe oluşturuyor. Avrupa’da operasyon ve muhasebe ayrı iki kanaldır. Birbirleri ile konuşurlar ve bu en temel farklılıktır. Bizim de çıkış noktamız operasyon. Firmalar büyüdükçe operasyonel ihtiyaçları da artar. Hızlı olan ve beklentilere cevap veren firma da öne çıkar. Akead olarak tek hedefimiz Türkiye değil. Biz hem Avrupa ve Afrika pazarını hem de Türkiye pazarını birlikte önemsiyoruz. Bunun için çok çalışacağız. Türk firmaları dünya pazarlarına açıldıkça önemimizin daha iyi anlaşılacağını düşünüyoruz. Çünkü her ülkenin pazar dinamikleri, muhasebe sistemleri, yasaları birbirlerinden farklılıklar gösteriyor. Akead olarak her farklılığa cevap verebilmeyi amaçlıyoruz.

etiketler:

Endüstri 4.0
Bize Ulaşın
0 (216) 328 98 85
0 (216) 612 91 88
info@as-aybilgisayar.com
Fatih Sultan Mehmet Mh. Balkan Cad. No:8 Kat: 3 D:7 Ümraniye / İSTANBUL