BLOG
Ana Sayfa / Blog / YN ÖKC'ye geçme mecburiyetinde sona yaklaşıldı
07 EYL

YN ÖKC'ye geçme mecburiyetinde sona yaklaşıldı

Perakende sektörü ve bu sektöre hizmet eden otomasyon firmaları 2008-2010 arasında ki Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı ile gündeme gelen YN ÖKC çalışmalarının YN ÖKC’ye geçişte sona gelindi.
11/04/2012’de GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından yayınlanan ilk tebliğe göre yazarkasa kullanmak zorunda olan vergi mükelleflerinin kademeli olarak YN ÖKC geçiş takviminin sonu 1/1/2016’du. Ancak bu tarih önce 1/1/2017’ye daha sonra da 1/1/2018’e ötelenmişti. Artık tümü ile bir öteleme yok. Ancak kayıt altındaki organize perakendecilere büyük maliyet getiren çalışır, ömrü dolmamış eski nesil yazarkasaları kullanabilme konusunda Maliye Bakanlığı bir kolaylık getiriyor.

İlk olarak Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın Nisan ayında, zincir perakendecilerin işletmenin mevcutta ofis sistemine entegre eski nesil yazar kasası varsa 1 Ocak 2018’den sonra da bunu kullanmaya devam edebileceğini açıklamasından bugüne GİB’te başlayan çalışmanın sonuna yaklaşıldı. Edinilen bilgiye göre YN ÖKC (Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz) yetkili firmaları ve bankalar gibi ilgili tarafların da görüşleri alınarak hazırlanan “YN ÖKC Kullanma Mecburiyetine İlişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Taslağı”nın ay içinde sonlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Taslak YN ÖKC kullanma mecburiyeti getirilen söz konusu mükelleflerden, aynı veya şube şeklindeki işyerlerinde çok sayıda ödeme kaydedici cihazı veya satış noktası cihazlarını, kurumsal satış veya muhasebe yazılım sistemleri ve değişik çevre birimleri (barkod sistemleri, banka vb. kuruluşlara ait EFT-POS cihazları ile diğer çevre birimleri) ile birlikte ve entegre bir yapıda kullanan mükelleflerin; mevcut eski nesil ÖKC’lerini mali hafızaları doluncaya kadar kullanmaya devam etme koşullarının belirlenmesi, belli koşulları sağlamaları kaydıyla YN ÖKC kullanımından istisna tutulması ve bu mükelleflerce gerçekleştirilen perakende mal ve hizmet satışlarına ilişkin mali bilgilerin Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’na elektronik ortamda bildirilmesi usulü ile YN ÖKC’ler üzerinden veya bu cihazlara haricen bağlanacak banka vb. kuruluşlara ait EFT-POS cihazlarının ödeme onayı (provizyon) alma işlemlerine ilişkin esaslardan oluşuyor: http://www.gib.gov.tr/node/122348

Kimler eski nesil ÖKC kullanmaya devam edebilecek?
Taslağa göre toplam 20 ve üzeri ÖKC’ye sahip olan veya aşağıda sıralanan maddelerden en az ikisini sağlayan mükellefler eski nesil ÖKC’lerini 10 yılı geçmemek üzere mali hafızaları doluncaya kadar kullanabilecekler.
a) 2016 yılı satışları veya gayri safi iş hasılatı toplamının 10 milyon TL’yi aşması,
b) 2016 yılı bilanço aktif toplamının 10 milyon TL’yi aşması,
c) 2016 yılı bilanço öz sermaye veya öz kaynak toplamının 1 milyon TL’yi aşması.

Eski nesil ÖKC kullanmaya devam etme şartları nelerdir?
1) e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına geçmiş olmak,
2) ÖKC fişlerine (perakende satış fişleri dahil) ait günlük mali bilgileri ihtiva eden elektronik raporu bu Tebliğin 5 inci maddesinde belirtilen şekilde hazırlama ve belirtilen şekilde GİB bilgi sistemine E-Arşiv uygulaması aracılığı ile elektronik ortamda bildirebilecek alt yapıya sahip olmak,
3) Cihaz günlük kapanış (Z) raporlarına ait ilgili bilgileri, nitelikleri GİB tarafından belirlen güvenli ortamlarda muhafaza edecek ve GİB’in erişimine sunacak alt yapıyı tesis etmek veya bir dış hizmet sağlayıcı tarafından bu niteliklere haiz oluşturulan alt yapı hizmetinden yararlanmak.
4) GİB’e elektronik ortamda başvurmak ve izin almak,

Onaylı YN ÖKC sayısıUygulamanın ilk zamanlarda Onaylı ÖKC sayısı ve modeli sınırlı iken hali hazırda 16 Yetkili Ödeme Kaydedici Cihaz Firması 38 modele onay aldı ve halen TÜBİTAK’taki onay süreçleri devam eden ilave marka ve modeller de ilerleyen zamanda sahaya satış hazır hale gelmiş olacak. Bugüne kadar yaklaşık 892.000 cihaz satılmış, bunların 810.000’i bütünleşik ve seyyar “EFT POS Özellikli” yeni nesil ÖKC, yaklaşık 82.000 adedi ise EFT-POS cihazının haricen kablolu olarak bağlanabildiği “Basit/Bilgisayar Bağlantılı” yeni nesil ÖKC’dir.

etiketler:

Endüstri 4.0
Bize Ulaşın
0 (216) 328 98 85
0 (216) 612 91 88
info@as-aybilgisayar.com
Fatih Sultan Mehmet Mh. Balkan Cad. No:8 Kat: 3 D:7 Ümraniye / İSTANBUL