BLOG
Ana Sayfa / Blog / MALİ MÜŞAVİRİN RÜYASI
09 NİS

MALİ MÜŞAVİRİN RÜYASI

Beyannamesiz vergi bir çok meslek mensubunun rüyası olduğu gibi, bir çok meslek mensubu içinde hayaldir. Beyan edilmeden vergi dairesince aynı  kira beyanları gibi otomasyon sisteminin  hazırlayacağı bir beyanname aslında hayal değil. Bunu POS gibi düşünebilirsiniz. Her ay verilen KDV beyannamesinde, kredi kartları satış tutarı  mizan da yer alan  rakama göre yazılır ve yazılan rakam doğru değilse sistem bizi uyarır. Bu durum da  genelde kontrol yapılmaz ve sistemin gösterdiği rakam kabul edilir, ona göre düzeltir ve beyanname verilir. 

İlk muhasebe programları çıktığı vakit, beyanname, bordro yoktu. Muhasebe programları genel muhasebe işlem kayıtlarını yapıyor beyanname hazırlamıyordu. Ön muhasebe ile birlikte, vergisel raporlar vermeye başladılar. Hatta, hemen hemen tüm programlar VERGİ  ve SGK beyyannamelerini sisteme entegrasyon ile yüklüyor, mükellef veya mali müşavirlere onay tuşuna basmak kalıyor. Bu işlemler bile bir zamanlar hayaldi. 

Elektronik dönüşümle birlikte gelişen yazılım teknolojileri bize beyannamesiz hayat için göz kırparken, mali müşavirleri de gerçek mesleklerini icra etme imkanını sunacak. Mali müşavir ofisleri evrak işleme ofislerinden, evrakların kontrolü ile birlikte vergi incelemesi yapan mali mühendislere dönüştürecek.

Sistemin hazırlayacağı beyannameler ile mükellef kayıtlarını kontrol edip, düzeltme yapılması gerekiyor ise sistemin hazırladığı beyannameyi düzeltip onaylayacaklar.

 

Peki bu sistem hayal mi? olarak kalır. Hayır gerçekleşir. Elektronik dönüşüm ile başlayan E-FATURA ve devamında E-ARŞİV FATURA, E-DEFTER, E-BİLET, Temmuz ayı ile başlayacak E-İHRACAT, akabinde E-İRSALİYE ile tüm işlemlerimiz kayıt altında olacak. Sistemde tam anlamıyla kağıtsız ortama geçen mükellefler için BS vergi dairesi sisteminin hazırlaması zor değil ve sadece kontrol ve onay verilmesi kalır mali müşavir açısından.

Elektronik dönüşümün tüm yurda yayılması ile birlikte;

  • 1-Tüm beyannameler sistem tarafından online hazırlanıp, mali müşavire kontrol ve onaylaması kalacak.
  • 2-KDV İade listesi online hazır olup, mali müşavire kontrol ve onayı kalacak. Böylece karşıt inceleme tutanakları tarih olacak. İşlemler hızlanacak, döngü tamamlanacak.

Elektronik dönüşümü tam anlamıyla hayata geçtiği gün, mali müşavirler için dönüm noktası olacak. Mali Mühendisliğe kendilerini hazırlayanlar kazançlı çıkacak. 

etiketler:

Endüstri 4.0
Bize Ulaşın
0 (216) 328 98 85
0 (216) 612 91 88
info@as-aybilgisayar.com
Fatih Sultan Mehmet Mh. Balkan Cad. No:8 Kat: 3 D:7 Ümraniye / İSTANBUL